طراحی ژست یا طراحی حالت

طراحی ژست یا طراحی حالت | اهمیت آن در طراحی فیگور

در این مقاله می‌خوانید

قبل از اینکه به طراحی ژست و اهمیت آن در طراحی بپردازم، فکر می‌کنم بهتر است در مورد خود کلمه ژست کمی بررسی کنیم.

ژست از تلفظ و کلمه فرانسوی Geste  به معنی (حرکت، عمل)وارد دایره زبان ما شده است، ریشه اصلی این کلمه به زبان لاتین با عبارت Gestus برمی‌گردد.

ژست در لاتین به حرکات بدن، مخصوصا حرکات دست، بازو و سر گفته می‌شود که برای حمل کردن و انجام کاری شکل می‌گیرد.

معادل این کلمه در انگلیسی نیز Gesture است و همانطور که مشاهده می‌کنید ریشه این کلمه نیز به معادل لاتین آن مرتبط است.

اگر امکان تماشای فیلم را ندارید، مقاله زیر چکیده آن است و می‌توانید آن را مطالعه کنید:

طراحی ژست چیست؟

با توجه به معنی کلمه ژست، می‌توان برای طراحی ژست یک تعریف بیان کرد؛

طراحی ژست، ترسیم‌ سریع و آزادی هست که حرکت و حالت یک مدل را نشان می‌دهد، این طراحی‌ به جای توجه بر آناتومی و تناسبات دقیق، بر روی جریان حرکت و نیروهای موجود در مدل تمرکز دارد.

طراحی حالت بدن

با این تعریف می‌توانیم دید بهتری نسبت به طراحی ژست، اهمیت و تمرین آن داشته باشیم.

اهمیت طراحی ژست در طراحی فیگور

یکی از اشتباهاتی که معمولا در یادگیری طراحی فیگور مشاهده می‌شود،‌ تمرکز روی بافت عضلانی و آناتومی مدل است. نتیجه این اشتباه اغلب طراحی‌های غیرطبیعی است که نه تنها دور از واقعیت است بلکه ریتم و داستانی را روایت نمی‌کند.

اهمیت طراحی ژست

شاید بتوان گفت، اهمیت طراحی ژست در آموزش طراحی فیگور مانند اضافه کردن روح و حرکت به طراحی است. با طراحی درست ژست، نقاشی شما هر چند یک تصویر ثابت است اما در ذهن بیننده یک نمایش ایجاد خواهد کرد.

به طور خلاصه، اهمیت طراحی ژست در این است که حرکت و سیالیت مدل را در طراحی فیگور نشان می‌دهد.

تمرین طراحی ژست چگونه است؟

اساتید طراحی و مدرسه‌های هنری، هر کدام با توجه به دانش و رویکرد خود، تمرین‌های مختلفی ممکن است برای طراحی ژست در نظر بگیرند و به هنرجویان خود تعلیم دهند، اما یکی از تمرین‌هایی که تقریبا به شکل عمومی در بین طراحان فیگور رایج است، تمرین طراحی ژست زمانبندی شده است.

این تمرین ظاهر پیچیده‌ای ندارد، روبروی مدل قرار می‌گیرید و در یک بازه زمانی حالت او را طراحی می‌کنید.(معمولا شروع این تمرین در بازه زمانی ۱۵ ثانیه انجام می‌شود)

طراحی ژست

این تمرین در بازه‌های زمانی مختلف انجام می‌شود و همانطور که گفتم ظاهر پیچیده‌ای ندارد، اما نحوه مشاهده مدل، شروع طراحی، مواردی که در این بازه زمانی باید توجه کرد و مواردی که باید چشم‌پوشی کرد، بخش مهم این تمرین است.

آیا تمرین و طراحی ژست باید سریع انجام شود؟

این سوال مهمی است، هر چند بنظر ساده می‌رسد، هدف ما در این طراحی ثبت حالت و حرکت مدل است، اگر بتوانیم این مورد را در یک ساعت هم انجام دهیم، به هدفمان رسیده‌ایم.

اما سعی کنیم به شکل دیگری به موضوع نگاه کنیم، آیا می‌توانیم با سرعت آهسته و در زمان فرضی ۱۵ دقیقه، فقط به حرکت و حالت مدل توجه کنیم؟ آیا ناخواسته چشممان به نسبت‌ها و جزئیات توجه نمی‌کند؟

فکر می‌کنم موافق باشید که برای کنترل دید و ذهنمان، مجبور هستیم برای تمرین طراحی ژست محدودیت زمانی قرار دهیم و نتیجه آن تلاش برای حرکت چشم و دست سریع‌تر خواهد بود.

طراحی فیگور در کاراکتر

پس ما برای کنترل چشم و ذهنمان، طراحی را سریع می‌کنیم، تا از کنار جزئیات مدل، بافت‌های عضلانی و نسبت‌های دقیق گذر کنیم.

جمع بندی

نکات طراحی ژست و اهمیت آن در طراحی فیگور بیش از این است که در یک مقاله ۶۰۰ کلمه‌ای جمع‌بندی شود، اما سعی کردم مهم‌ترین نکته و مفهوم طراحی حالت را بیان کنم. فکر می‌کنم اگر روی تعریف طراحی ژست تمرکز کنید و با این دید به تمرین بپردازید، کلیت طراحی ژست را درک خواهید کرد و به مرور با هر بار تمرین نکات و  ظرافت‌های آن را متوجه خواهید شد.

در نهایت، بنظرم لازم است یادآوری کنم طراحی ژست جدا از طراحی فیگور نیست، بلکه در دل هنر طراحی فیگور قرار دارد، کافی است به طراحی فیگور در گذشته و در زندگی واقعی فکر کنید، متحرک بودن مدل‌ها و محدودیت زمانی در هنگام مشاهده، طراحی ژست را بخشی اصلی از هنر طراحی فیگور کرده است.

در مقاله بعد به موضوع آناتومی می‌پردازم و اینکه برای طراحی بدن انسان تا چه میزان باید به آناتومی مسلط باشیم.

آیا تا به حال تمرین طراحی ژست را انجام داده‌اید؟ در چه محدوده زمانی برای ثبت حرکت و حالت مدل راحت هستید؟

این مقاله و تحقیق توسط گروه طراحی روشن بدون هیچ حمایت مالی انجام شده است، اگر از مطلب و فیلم استفاده می‌کنید و بازنشر می‌دهید، لطفا نام منبع را حذف نکنید، تا زحمت و هزینه‌ای که متحمل شده‌ایم، حفظ شود. ممنونم

شاید این نوشته ها را هم بپسندید

    سلام، وقتتون بخیر
    بسیار مفید و پر محتوا بود ، خوشحالم که انقدر باسواد هستید در رشته ای که تدریس میکنید، بله موافقم روح اگه نباشه یا حالش خوب نباشه حتما نمود پیدا میکنه در زندگی واقعی و حتی در نقاشی…

    پاسخ

    سلام خیلی ممنون خانم افشاری، بله روح و جسم ترکیب عجیبی هستن، بابت جملات و نظرات ظریفتون ممنونم، امیدوارم سلامت و دلخوش باشید.

    پاسخ
دیدگاه خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید0
There are no products in the cart!
0

با توجه به تغییر هزینه‌ها و تورم سال ۱۴۰۴، هزینه دوره‌ها نیز در پایان فروردین ماه افزایش خواهند داشت.🙏